Végleg pontot tettek a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának eredetére

Végleg pontot tettek a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának eredetére

A párizsi Nemzeti Akadémiai Kutatóközpont tudósai végleg pontot tettek a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának eredetét övező vitákra: szénizotópos vizsgálattal kimutatták, hogy a műalkotást bizonyosan nem Leonardo da Vinci alkotta, hanem a 19. században született.

„Machináció, félrevezetés” – mondta Wilhelm Bode, a berlini Királyi Múzeumok igazgatója, mikor is azzal vádolták meg, hogy hamisítvány az általa 1909-ben Londonban vásárolt szobor, amelyről azt feltételezte, hogy Leonardo da Vinci egy addig idegen műve. A szoborról tudniillik 1910-ben kiderült, hogy egy angol szobrász, Richard Cockle Lucas konstruálta. A The Times angol napilap korábbi cikke alapján Lucas egy reneszánsz festmény alapján megrendelésre előállította a művet.

Több mint száz év alatt a akadémiai vizsgálatok nem jutottak egyértelmű eredményre a viaszból készült szobor korának meghatározásában. A párizsi CNRS kutatóit tettek pontot a kérdésre, akik egyszer s mindenkorra bizonyították, hogy Wilhelm Bodénak nem volt igaza.

Szénizotópos kormeghatározásuk alapján a 19. században készítették a szobrot, majdnem 300 évvel Leonardo da Vinci halála után.

Mivel a szobor cetfaggyúból, egy a bálnákból kivont viaszfajtából készült, a kutatóknak egy új hitelesítési módszert kellett kidolgozniuk, hogy korrekten meg tudják határozni korát.

A Scientific Riport folyóiratban ismertetett közleményükben a szakemberek bemutatták, hogy a C-14 szénizotópos kormeghatározást alkalmazni lehet szokatlan anyagok tekintetében is.

mti