Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton

Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton

A közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország cégcsoport, melynek 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el.

A virtuális stúdió a mindenre kiterjedő filmgyártás aktuális legkorszerűbb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, így a beruházás a Föld legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja ezután Magyarországra – olvasható a projekt kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

A virtuális stúdió érdemben azt jelenti, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, sőt még ökológiai lábnyoma. Továbbá forgatásokon nem elengedhetetlen az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, mivelhogy bármilyen környezeti élmény szimulálható a háttérben. Ez a színészeknek is megkönnyíti a tevékenységét, mivel a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, ahol játszanak.

Hasonló technológiával munkálkodó stúdióból Magyarországon három kisebb funkcionál, jellemzően többéves várólistákkal, Európában ugyanakkor összesen tíz stúdióban válik hozzáférhetővé hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

Az épülő virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED falat telepítenek ezután, az ugyancsak legkorszerűbb kamera- és világítástechnikai rendszerek, mindemellett a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások mellett.

Az alkalmazott technikai eszközöket szüntelen tökéletesítik, ugyanis a fejlesztők célja, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, ugyanakkor bővítsék a felhasznált konstrukciók számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladó modern műszaki megoldás – az okos kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény – biztosítja, hogy a virtuális stúdiók egyre több zónában, példának okáért a film- és televízió iparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatók legyenek.

Mint írják, a beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a teljes körű filmiparban, a korábbi években London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa, a magyar filmipar bevétele 2022-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

A Visual Europe Group Magyarország cégcsoport több mint 15 éves ismerettel büszkélkedhet audiovizuális technikai rendszerek tervezésében, kivitelezésében, karbantartásában és üzemeltetésében. Állandó rendezvénytechnikai partnere többek közt a Sziget Fesztiválnak, a Női Kézilabda Final4-nak, a Hungexponak, a Budapest Parknak és a Puskás Arénának is.

mti