Válogatáslemez jelent meg Sziveri János megzenésített verseiből

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János megzenésített verseiből

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János (1954-1990) megzenésített verseiből – közölte a Kertész Imre Intézet a sajtó képviselőivel.

A 15 dalt bemutató lemezen a Sziver30 pályázat legjobb pályaművei hallhatók. A helyezést nem szerzett, de előkelő pályaműveket bemutató válogatáslemez vált hozzáférhetővé digitális terjesztésben, a Kertész Imre Intézet kiadásában. A dalokat műfaji sokszínűség jellemzi, együttes nevezőjük, hogy hangszerelésükkel erősítik a versek eredeti zeneiségét, ritmusát és mondanivalóját.

A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet 2020 őszén hirdetett zenei pályázatot a fiatalon életét vesztett költő műveinek feldolgozására, illetve A szélherceg című új válogatáskötetének megismertetésére.

A pályázatra csaknem 100 mű érkezett csaknem az összes zenei műfajból, a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon át a sanzonok világáig. Az első három helyezett – Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano; Halász Máté és a BLCKFSH Project – pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklipforgatást nyert.

Sziveri János költő, drámaíró, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója. 1990-ben, mindössze 36 évesen hunyt el – olvasható a közleményben.

mti