Üzembe helyezték az első kvantumkommunikációs csatornát Oroszországban

Üzembe helyezték az első kvantumkommunikációs csatornát Oroszországban

Üzembe helyezték Oroszország első védett kvantumkommunikációs csatornáját Moszkva és Szentpétervár közt – közölte a sajtóval Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes

„A kvantumkommunikációs ütemtervet csak múlt évben augusztusban írták alá, de máris megvan a konkrét eredmény – a kvantumhálózat, amit ma indítottunk be. Oroszország a kvantumtechnológiák fejlesztésében az élmezőnyhöz tartozik, és kvantumhálózatunk első, 700 kilométer hosszúságú szegmense a legnagyobb Európában a világon mindazonáltal a második” – fogalmaztak a Csernisenko hivatala által kiadott közleményben.

A miniszterelnök-helyettes alapján 2024-ig 7 ezer kilométernyi kvantumhálózatot helyeznek üzembe Oroszországban, a projekt finanszírozása ugyanakkor biztosított. Kijelentette még, hogy a kormányzati szervek és a vállalkozások részéről szintén élénk kereslet mutatkozik a modern műszaki megoldás iránt.

Az orosz kormány 2019 júliusában állapodott meg az Oroszországi Vasutakkal (RZSD), emellett a Roszatom és a Rosztyeh állami vállalattal a kvantumtechnológia fejlesztéséről. A meghatározó szerepet a kvantumkommunikáció területén a vasúttársaság kapta meg, amely összefogta a piaci szereplőket az továbbfejlesztett kisvállalkozásoktól a akadémiai központokon át a távközlési szolgáltatókig és a végfelhasználókig.

Oleg Belozerov, az Oroszországi Vasutak vezetője alapján a kvantumkommunikációs ütemterv értelmében az általa irányított vállalatnak 120 projektet kell megvalósítania, mindemellett 75 terméket és szolgáltatást kifejlesztenie. A vasút a hálózat első csatornájának elindítása esetén után együttműködési megállapodást írt alá Szentéptervár vezetésével a kvantumkommunikáció és a kommunikációs rendszerek fejlesztése kapcsán.

A kvantumhálózat Moszkva-Szentpétervár szakaszát belföldi megoldások alapján valósították meg. A modern infrastruktúra nagy adatmennyiségek továbbítását kínálja, magas, a kvantumfizika elvei alapján szavatolt biztonsági szinten.

A kvantumkommunikáció új csúcstechnológiai iparág, amely a fotonikai és a kvantumtechnológiák kombinációjából alakult ki.

mti