Új honlap nyújt segítséget eligazodni a magyar pálinkák közt

Új honlap nyújt segítséget eligazodni a magyar pálinkák közt

Új honlapot indított a magyar pálinkák megismertetésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).

Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten hangoztatta, hogy a Nemzeti pálinkakiválóság program honlapja az aktuális Pálinkakiválóságok könyvének tartalmát jeleníti meg az interneten. A honlap a magyar mellett angol nyelven szintén rendelkezésre áll, hogy a magyar pálinkát a határon túli fogyasztókkal és valószínűsíthető piacokkal is megismertessék. A weboldalt a PNT költségvetéséből finanszírozzák csaknem 1,2 millió forintból – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a pálinkakiválóság programot 2014-ben indított el a tárca, 2015 óta rendezik meg a Pálinka országkóstolót a PNT-vel, a hivatás köztestületével együttműködésben. A program előmozdítja az elismerésre méltó és tudatos pálinkafogyasztást és a pálinkakultúrát – mondta.

Rámutatott: a Föld több országába eljut a magyar pálinka, a mennyiséget nézve viszont inkább a szimbolikus jelentősége rajzolódik ki. A tanáccsal és az Agrármarketing Centrummal összefogva idén megjelentek a düsseldorfi ProWein boros és szeszesitalos vásáron, hogy elhelyezzék a pálinkát a Föld szeszes ital térképén – közölte.

Mihályi László, a PNT elnöke hozzáfűzte, a ProWeinon arra törekedtek, hogy bemutassák a pálinka színességét, ezen belül a termelők tekintélyes számát, és a gyümölcsféleségeket. A kiállításnak hála már érkeztek megkeresések Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából.

Elmondta továbbá, hogy idén is megrendezik a Pálinka országkóstolót, amely az országos pálinkaverseny és pálinka kiválóságok együttes seregszemléje.

A szaktárca információja alapján a kereskedelmi forgalomba került pálinka után befolyt jövedék adó mértéke előző évben és tavalyelőtt is csaknem 3,5 milliárd forint volt minden évben. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó csaknem 7,5 milliárd forintot tett ki múlt évben, a 2016-os adat is hasonló volt.

A tavaly több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba – ez csaknem 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg –, a bérfőzött párlat volumene előző évben meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el – közölte az FM.

mti