Több mint másfél milliárd forintból újult meg a Dayka-villa Budapesten

Több mint másfél milliárd forintból újult meg a Dayka-villa Budapesten

Több mint másfél milliárd forintból modernizált az OK Képzési és Innovációs Központnak otthont adó, szecessziós stílusú Dayka-villa Budapesten.

Az OTP Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye a speciális, szecessziós stílusú építészeti értékeket megőrizve a múlt hagyományait egyesíti a csúcstechnológiával és a korszerű belsőépítészeti megoldásokkal – olvasható az intézmény közleményében.

Mint írják, a felújított villaépület kertjében „a haza mindenesének” nevezett Fáy András nemrégiben leleplezett bronzszobra mellé leülhetnek a vendégek és akár szelfizhetnek is a reformkori államférfi szoborba öntött alakjával, amely ugyancsak a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja. Az alkotás Meszlényi Molnár János szobrászművész munkája.

A magyar szecessziós építészet egyik remekműve kormányzati támogatásnak is hála újulhatott meg több mint 1,5 milliárd forintos beruházással a fővárosi Benczúr utcában.

Az eredendően 1913-ban átadott Dayka-villa a Könyves Kálmán körúti Tündérpalotát is megálmodó Kőrössy Albert Kálmán építész utolsó saját tervezésű alkotmánya, amit Dayka Balázs énekes, színész és felesége megrendelésére épített.

Az épületben 2012 óta üzemel az OK Képzési és Innovációs Centrum, amely költségmentes pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tréningeket nyújt. A programot az OTP Fáy András Alapítvány hívta életre és üzemelteti, indulása óta összesen csaknem 120 ezren vehettek részt a képzéseken.

A több mint 100 éves alkotmány másfél évig tartó rekonstrukciója alatt megkülönböztetett figyelmet fordítottak arra, hogy a villa egyes szecessziós jellegzetességei, építészeti megoldásai, díszelemei az eredeti állapotukban maradjanak meg. Mint amilyen a villa első emeleti erkélye, amit egy férfi – Atlasz – és egy női alak – Kariatida – tart egy maszkos díszítésű konzolon állva, azonfelül egy sárkányokkal díszített kandalló, tetejébe az eredeti kovácsoltvas korlátok és a kerítés.

Az intézmény Fáy András szellemiségének megfelelően a legkorszerűbb vívmányokat és képzési technológiákat használva, új képzési és közösségi helyiségekkel, virtuális- és kiterjesztettvalóság-szobákkal, az oktatást segítő robotokkal és egy audiovizuális kiállítótérrel áll a vendégek rendelkezésére.

A center funkciójában is bővült, a tananyagfejlesztés és tanítás mellett a következő években akadémiai és kulturális workshopok, kiállítások, innovációs célú események színtere is lesz.

mti