Szeptemberben nyit a szentesi Tóth József Színház és Vigadó

Szeptemberben nyit a szentesi Tóth József Színház és Vigadó

Szeptemberben megnyitja kapuit a több mint kétmilliárd forintból felújított szentesi Tóth József Színház és Vigadó. A szakmai vezérlést és az üzemeltetést a Békéscsabai Jókai Színház látja el.

Seregi Zoltán, a békéscsabai teátrum igazgatója a sajtó képviselőinek hangoztatta, hogy színházi előadásokat és közművelődési programokat visznek ezután a saját társulattal nem ellátott szentesi színházba, ők veszik fel az ott dolgozó embereket, ők fizetik a rezsit, de a jegybevétel is az övék.

Kijelentette még, hogy szeretnék visszaállítani az egykoron itt is létező bérletrendszert. Terveik alapján havonta négy előadást a békéscsabai társulat játszana, két produkciót ugyanakkor az állam más részeiről látnának vendégül. Ugyanilyen szisztémával kívánnának gyerekbérletet is bevezetni.

Seregi Zoltán az őszi nyitásról kijelentette, hogy szeptember 4-én a színház előtt adnának egy gálaműsort, amit bárki ingyen megnézhet, és a kíváncsiskodók aznap be is járhatnák a felújított színházat. A nyitó előadásról is van elképzelése, de azt még egyeztetni kell a helyi önkormányzati grémiummal is – jegyezte meg.

A Petőfi Szálló és Vigadó épületében fedezhető fel színháztermet Seregi Zoltán „álomszép, kis drágakőnek” nevezte, amely legalább 350 néző befogadására alkalmas, és páholyokkal, forgókkal, zenekari árokkal, zsinórpadlással és a felújítás után a legkorszerűbb technikával büszkélkedhet. Mint rámutatott, a színpad ugyanakkora, mint a békéscsabai teátrumé, ezáltal nehézség nélkül megoldható a díszletezés.

A Szentes főterén álló, 1897-1899 közt épült magyaros-szecessziós stílusú Petőfi Szálló és Vigadó háza a hazai szecesszió meghatározó építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján jött létre. 2008-ra az egész építmény leromlott, használhatatlanná vált. A település a Településfejlesztési Operatív Programból 1,1 milliárd forintot nyert el az épületkomplexum felújítására, ezt egészítette ki egy 700 millió forintos kormányzati hozzájárulás, az önkormányzat mindazonáltal 360 millió forint önerőt tett a projektbe eddig – mondta a működtetésről kötött szerződés aláírásakor Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkársága 100 millió forinttal patronálja a színház első évét.

A színháztermet Tóth József (1823-1870) színészről, Szentes jeles szülöttéről nevezték el, aki a Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolója volt.

mti