Samsung QLED TV – tökéletes színek önvezérelt kalibrációval

Samsung QLED TV – tökéletes színek önvezérelt kalibrációval

A Samsung 2017-es QLED TV-in elérhetővé vált a Portrait Displays új önműködő kalibrációs szoftvere, a CalMAN. A monitor iparágon belül a videók kalibrálásával munkálkodó mesterek döntő része, a műsorszolgáltatás, a filmgyártás és az utómunkálatok esetén ugyanakkor a legtöbb végfelhasználó is ezt a szoftvert használja.

A kalibráció alatt a televízió monitorának színét állítjuk be. A folyamat tervezők, fényképészek és videokészítéssel munkálkodó mesterek részére különösen meghatározó, mivelhogy számukra meghatározó, hogy a bemeneti szerkezetek (pl. kijelzők) és a kimeneti gépezetek (pl. printerek) közt a színek maradéktalanul egyezzenek. A kalibráció kínálja a fogyasztóknak, hogy egy adott vizuális környezetnek megfelelően optimalizálják a látott tartalmakat.

A nemzetközileg az egyik legelismertebb kijelző-kalibrációs szoftverszolgáltatójával, a Portrait Displays-zel kötött megállapodásnak hála a Samsung QLED TV az első konstrukció a világon, amely segíti az önműködő kalibrációt jókora dinamikatartományú (HDR) képminőség során. Az automata kalibráció ezelőtt csak a normál dinamikatartományú (SDR) képminőség során volt elérhető.

„Módfelett örülünk, hogy a Portrait Displays-zel együttműködésben az emberek otthonaiba vihetjük az AutoCal szoftverrel ellátott CalMAN-t” – mondta HS Kim, a Samsung Electronics vizuális monitorok üzletágának elnöke. – „A Samsung QLED TV a Föld első televíziós termékcsaládja, amely alkalmazza a kifinomult CalMAN-kalibrációt, mindent összevetve biztosítva prémium minőségű képi hatást a fogyasztóknak.”

A kalibrációs folyamat eddig akár órákig is tarthatott, mivel a felhasználóknak a távirányító segédkezésével, kézi vezérléssel kellett beállítaniuk a televíziót a képernyőn megjelenő menün át. Ez a kalibrációs módszer nemcsak időigényes volt, hanem időnként pontatlan is. Az AutoCal-alapú CalMAN-nel ellátott televíziók egy-két kattintás után percek alatt elvégzik a elengedhetetlen felméréseket és beállításokat.

Az AutoCal szoftverrel ellátott CalMAN használatához a felhasználóknak telepíteniük kell az AutoCal kalibrációs készletet a számítógépükre. Letöltés után a felhasználók csatlakoztathatják a színspektrumot mérő eszközzel ellátott számítógépüket a QLED TV-hez, és elindíthatják az önműködő kalibrációs folyamatot. Ezt követően a QLED TV megosztja a beállításokat a szoftverrel, és mindent összevetve az a felhasználó igényeinek megfelelően önvezérelten állítja be a televízió képminőségét.

„A Samsung szakértőivel való együttes munka eredménye, hogy minden 2017-es Samsung QLED TV-n hivatalosan is elérhetővé vált az AutoCal szoftverrel ellátott CalMAN” – mondta Martin Fishman, a Portrait Displays társ-vezérigazgatója. – „A heterogén vizuális környezeteknek megfelelően kialakított AutoCal-alapú CalMAN új szakaszba kezd a televíziók képminőségének kapcsán.”

A Samsung QLED TV felhasználói az AutoCallal ellátott CalMAN igénybevételével felmérhetik televíziójuk színgazdagságát, amely a képminőség legkorszerűbb fokmérője. A színgazdagság mutatja, hogy a megjelenítő a fényerő szintjétől függetlenül milyen korrekten jeleníti meg a színeket. A Samsung QLED TV a Föld első és egyedüli terméke, mely 100 százalékos színgazdagságot tudja visszaadni.