Saját kiállítóhelyet nyitott a Magyar Fotóművészek Szövetsége Foton Galéria néven

Saját kiállítóhelyet nyitott a Magyar Fotóművészek Szövetsége Foton Galéria néven

Megnyílt a Magyar Fotóművészek Szövetsége által megalakított kiállítóhely, a Foton Galéria a Belvárosban, aminek első, Szinopszis elnevezésű kiállítása július 24-ig érzékelhető – közölték a szervezők a sajtó képviselőivel.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége (MFSz) több mint hat évtizedes hiányt pótol úgy, hogy a belvárosi Képíró utca 6. szám alatt megnyitotta saját kiállítóhelyét. A szakmai műhely a párbeszéd fontosságára helyezi a hangsúlyt a heterogén nemzedékek és műfajok közt – olvasható a közleményben.

Mint írják, a galéria első, Szinopszis című kiállítása a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) első évtizedéből válogat olyan alkotásokat, amelyek alkotói nem kizárólagosan a stúdió első korosztályának elemei voltak, hanem mára a szövetség többszörösen kitüntetett művészei is.

Az összegzés felidéz, hogy a nagyjából háromszáz tagot számláló Magyar Fotóművészek Szövetségben a hazai fotóművészet kitűnő képviselői foglalnak helyet. A Szövetség 1977-ben megalapította és most is működteti a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját, mely alkotócsoport a fiatal magyar fotográfusok leglényegesebb szakmai szervezete. Az MFSz célja a mai fotóművészeti alkotó tevékenység kibontakoztatása és támogatása, a tagok szakmai fejlődésének segítése.

A galéria falain szintén bemutatkoznak a pályájuk elején járó és a már nagymértékű életművel ellátott fotóművészek, a fotográfus hivatás eltérő területein dolgozó szerzők és a fénykép médiumát használó képzőművészek is. A Foton Galéria ugyanabban az időben szellemi műhely és közösségi kulturális színtér, mindent összevetve a kiállításokat szakadatlan programok kíséri. A kiállítóterében műhelymunkák, szakmai előadások, mindemellett kerekasztal-beszélgetések zajlanak. A kiállítások közt helyet kapnak egyéni tárlatok, tematikus csoportos kiállítások, együttműködésen alapuló projektek, vásárok, pályázati kiállítások és a Szövetség által rendezett művészeti parádé, a Fotóhónap eseményei is. A Foton Galéria minden programja díjmentesen várja az érdeklődőket.

A galéria első, Szinopszis című csoportos tárlat alkotói az 1980-as években experimentális-, szocio- és dokumentarista fotóikkal örökítették meg az avantgárd korszellem lenyomatait. A bemutatón bemutató szerzők napjainkra a magyar jelenkori fotóművészet meghatározói egyéniségei: Apáti-Tóth Sándor, Balla András, Bánkuti András, Benkő Imre, Fejér Gábor, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kanyó Ferenc, Kerekes Gábor, Stalter György, Szerencsés János, Tasnádi László, Tímár Péter, Tóth György, Urbán Tamás, Vécsy Attila, Vékás Magdolna. A kiállítás kurátorai Baki Péter és Balogh Viktória voltak.

mti