Orosz István grafikusművész születésnapja alkalmából nyílik prezentáció

Orosz István grafikusművész születésnapja alkalmából nyílik prezentáció

Orosz István Kossuth-, Munkácsy-, Balázs Béla-díjas művész hetvenedik születésnapja alkalmából a művész plakátjaiból Vigyázat, illúzió! címmel nyílik prezentáció az óbudai Selyemgombolyítóban felfedezhető Országút Galériában.

Az Országút folyóirat információja alapján a Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakátjával ismertté vált művész tárlatára válogatott művek mind plakátok, az 1970-es években nagy reményekkel kecsegtető műfajnak, a „huszadik század művészetének” termékei, amelyek még most, a 21. század derekán is tudnak hatni, és olyan üzenetet közvetítenek, ami túlmutat a reklámozandó, „itt és most” aktualitás műfaján.

Orosz István grafikusművész ikonikus plakátjai összetéveszthetetlenek ugyan minden egyes alkotása más és egyéb. A plakátokon megjelenő képi paradoxonoknak nem kizárólagosan öncélú játékok: kiagyalt képek, korrekten célzó telitalálatok – olvasható a tájékoztatóban, amely alapján Orosz István azt vallja, hogy „a jól kieszelt és megrajzolt kép egy szempillantás alatt képes megvilágítani olyan tartalmat is, melyet leírni, elolvasni csak hosszú idő alatt lehetne”.

Mint írják, a képi paradoxonokkal nemcsak művészek, hanem matematikusok sora is foglalkozott, és kölcsönösen termékenyítették meg tudós- és művésztársaik képzeletét, csaknem hidat képezve művészet és tudomány közt.

A bemutató megnyitóját pódiumbeszélgetés követi a művésszel és Farkas Anita, a Magyar Krónika munkatársa segédkezésével. A jubileumi prezentáció egy hónapig nézhető meg Óbudán.

mti