Nyár végéig rendeznek programokat a szekszárdi KultUdvarban

Nyár végéig rendeznek programokat a szekszárdi KultUdvarban

Nyár végéig rendeznek kulturális, mulattató programokat a szekszárdi Vármegyeháza udvarán kialakított KultUdvarban, ahol koncertek, kertmozi, színházi előadások, gyerekprogramok várják a közönséget.

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Center cégvezetője a sorozatot ismertető sajtótájékoztatón kijelentette: június 19-én, szombaton délelőtt kézműves foglalkozásokat rendeznek a gyerekek részére, a Csurgó zenekar ugyanakkor gyermektáncházat tart. Július 4-én Bereczki Zoltán, 25-én Szulák Andrea ad koncertet. A kertmozi előadásait péntekenként rendezik, a most először június 25-én gyermekeknek szóló, mesefilm, magyar vígjáték és egy akciófilm megjelenik a műsoron.

A kulturális centrum és a település önkormányzata 7,5 millió forintos hozzájárulást nyert a Térzene program pályázatán, amelyből 12 hónap alatt 30 komolyzenei koncertet rendeznek a településben. Ezekből néhánynak a nyári hónapokban a KultUdvar is helyet ad ezután – mondta az igazgató.

Az udvarban a labdarúgó Eb mérkőzéseit kivetítőn nézhetik a szurkolók.

Berlinger Attila beszámolt arról is, hogy a kulturális centrum pótolja a koronavírus-járvány folytán elmaradt előadásait, köztük július 28-án Koncz Zsuzsa koncertjét.

A Művészetek Házában június 19-én Baky Péter Munkácsy-díjas festőművésznek, a ház korábbi igazgatójának az életmű-kiállítása nyílik meg Visszatekintés címmel. Június 20-án itt tartja zsinagógakoncertjeinek egyikét a Budapesti Fesztiválzenekar, melynek 12 művésze mások mellett Donizetti fúvósokra írt G-moll szimfóniáját adja elő. Az térítésmentes koncerten regisztrációval lehet részt venni.

Lotz Katalin, a Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU) igazgatója kijelentette: a társulat három előadást tár a közönség elé a KultUdvarban német nyelven, magyar felirattal. Elsőként június 16-án a Dekameron című darabot viszik színre, ezután június 29-én a Szőlőtőkék istene című összeállítást, július közepétől mindazonáltal műsoron lesz a Vőlegényfogó című vásári komédia is. Keddenként délelőtt tíz órától a Zsebszínház gyerekdarabjait játsszák két nyelven, az interaktív előadások a nyelvtanulást is támogatják – tette hozzá.

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója beszámolt arról, hogy június 26-án, a Múzeumok éjszakáján kiállításokat, tárlatvezetést, irodalmi programokat szerveznek.

A múzeum főépületében a múlt évben Simontornyán előkerült középkori éremleletből nyílik prezentáció, a kor hangulatát íjászbemutatóval, a Tabulatúra régizenei együttes koncertjével, játékokkal idézik fel. A Vármegyeházán a száz éve született Sarkantyu Simon Munkácsy-díjas festőművész és családja – Sarkantyu Judit keramikus, Mihály és Illés fotográfus – munkáit tárják a nagyérdemű elé.

A Babits Mihály-emlékházban Szabó Klarissza Médea műveiből Hangzókert címmel nyílik bemutató. A Mészöly Miklós emlékházban az író születésének 100. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévhez kapcsolódva közösségi felolvasóestet tartanak a Megbocsátás című kisregényből.

mti