Női mérnökhallgató lány nyerte a Huawei tehetséggondozó programját

Női mérnökhallgató lány nyerte a Huawei tehetséggondozó programját

Sikeresen lezárult a Huawei Technologies „Seeds for the Future” titulussal rendelkező egyetemistáknak szóló tehetséggondozó programja, amelyiknek keretében idén nyolcnapos online képzésen vehettek részt a kíváncsiskodók. A multifunkcionális tréning alatt a hallgatók az felsőfokú intézményben megszerzett ismereteiket összemérhették az infokommunikációs iparág által megkövetelt készséggel, új technológiai ismereteket sajátíthattak el, sőt még gyakorlati projektfeladatokon át nyerhettek betekintést egy infokommunikációs társaság életébe. A képzés legsikeresebb résztvevője Sándor-Rokaly Kata, az Óbudai Egyetem végzős mérnök-informatikus hallgatója lett, aki részt vehetett a Huawei európai tehetségek fenntartható jövőjének kérdésével munkálkodó athéni eseményén.

A Huawei Technologies nagyszámú tehetséggondozó program keretében patronálja a jövő tehetségeinek kibontakozását. A cég több mint kétszáz IKT Akadémiát nyitott Európában, amelyek a szakképzésre fókuszálnak, és eddig közel tizenhatezer európai diákot képeztek tovább. A Huawei 2011-ben indította el Európában a „Seeds for the Future” titulussal rendelkező, egyetemistáknak szóló tehetséggondozó programját, amely 2014 óta elérhető a magyarországi hallgatók részére is. A nyolcnapos online képzés esetén a hallgatók több korszerű technológiával találkozhatnak, és olyan területeken gyarapíthatják tudásukat, mint az 5G, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság vagy a felhőalapú számítástechnika.

Gyakorlati ismeretek első kézből

Idén novemberben közel negyven hallgató csinálta el a képzést, túlnyomórészt az Óbudai Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemről, a győri Széchenyi István Egyetemről, mitöbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről. A multifunkcionális tréning egyik hatalmas pozitív tulajdonsága, hogy valós, gyakorlati ismereteket ígér a planéta talán vezető technológiai vállalatától.

Az 2022-es Seeds for the Future képzésen Sándor-Rokaly Kata, az Óbudai Egyetem végzős mérnök-informatikus hallgatója érte el a legmagasabb pontszámot, aminek hála részt vehetett a Huawei Athénban megszervezett European Talent Summit találkozóján. Az esemény keretében megünnepelték a cég tehetséggondozó programjainak sikereit, amellett körüljárták az európai tehetségek fenntartható jövőjének megteremtését.

Sándor-Rokaly Kata mindenekelőtt magán kíváncsiság, ezenfelül a kapcsolatépítés lehetősége okán jelentkezett a képzésre, végzősként a megszerzett szakmai ismereteket kiegészítendő az egyes cégek látásmódja, tevékenységi köre érdekli leginkább. A Huawei képzéséhez kapcsolódóan közölte: „A tréning egyik hatalmas pozitív tulajdonsága számomra azt volt, hogy internacionális közegben tanulhattunk és dolgozhattunk együttes projekteken. A csapatfeladatok alatt megismerhettük egymás történetét, különféle látásmódokat, attitűdöket. Volt olyan feladat, mikor is kereskedelmi tervet kellett együttesen kidolgozni az online nevelés kiterjesztésére egy harmadik világbeli országra. A projektfeladatokon át jöttem rá arra, hogy kardinális a szakmai háttér, de ennél még fontosabb a motiváció és az egymás közti kommunikáció, az együttműködési készségek.”

A back-end fejlesztőnek készülő végzős hallgató kijelentette még, hogy a tréning teljesen bevezető szintről indul, mindent összevetve a különféle előtanulmányokkal büszkélkedhető embereket együttes fogalmi szintre hozza, amelyiknek betudhatóan bátran ajánlható szaktól függetlenül: „Manapság a technika kikerülhetetlen, és mielőtt valamit ördögtől valónak tekintenének, nem árt, ha az emberek megismerik, miről is szól igazság szerint. A szakmában otthonosan mozgó, IKT mesterek részére a képzés által kapott tudás amolyan általános műveltség, ellenben mivel az informatikában többnyire egy területre koncentrálunk tanulmányaink esetén, így hasznos és kardinális, hogy betekintést nyerhessünk más területekbe is.”

Sándor-Rokaly Kata hangoztatta még, hogy a kiegyensúlyozatlan férfi-női arányt ő is érzékeli a szakmában, ezzel kapcsolatosan ellenben nem érte még hátrány: „Azt tapasztalom, hogy egyre több nő van infokommunikációs tájon. Mikor is kezdtem az egyetemet, 350 hallgatóból mindössze 30 lány volt, mindemellett ezek az arányok a lemorzsolódás okán a képzés végére tovább feleződtek. Most ellenben mintha növekedne a női hallgatók száma. A nemek közti arányok elcsúszásának okát főleg az eltérő neveltetés és a fiúk másfajta szocializációjában látom; ők sokszor már gyerekkorban építenek-terveznek-összeraknak, és ez társadalmilag is támogatott, ami meglehetősen nagy előnyt ad nekik, miközben a lányok nem tipikusan ezekkel a tevékenységekkel foglalkoznak gyerekként.”

Fenntartható jövő az európai fiataloknak

A Huawei Athénban megszervezett European Talent Summit találkozójának középpontjában az európai tehetségek fenntartható jövőjének megteremtése állt. Az eseményen panelbeszélgetések, előadások keretében járták körül a témát, például olyan kérdéseket érintve, hogy hogyan biztosíthatóak testhezálló digitális tárgyak a tehetségek továbbképzéséhez, és hogyan lehet mindenki részére igazságos és befogadó digitális jövőt biztosítani. A cég célja, hogy az eseménnyel egy olyan platformot hozzon létre, ahol az eltérő szektorok képviselői megvitathatják a kihívásokat, beszélhetnek a lehetőségekről, és megvizsgálhatják azokat a lehetséges kezdeményezéseket és megközelítéseket, amelyekkel együttesen hozzájárulhatunk a tehetségfejlesztés jövőjéhez.