Negyven éves az IBM PC

Negyven éves az IBM PC

Negyven éves az IBM PC: a történelem legkiemelkedőbb hatású személyi számítógépét 1981. augusztus 12-én mutatták be Amerikában, a technikai újítás Magyarországra négy évvel később, 1985-ben jutott el – közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a sajtó képviselőivel.

Az eredendően 5150-es modellnek nevezett számítógéppel lépett be a professzionális, nagy rendszerek gyártásában az informatika, az adatfeldolgozás világában már ezelőtt hírnevet szerzett IBM vállalat a személyi számítógépek mostaninál jóval szűkebb piacára. A nagyhírű számítógépet egy 12 tagú csapat tervezte meg. Az 1565 dollárba kerülő első változat mindössze 16 kilobájt RAM memóriával rendelkezett, a bővítés 640 kilobájtig volt lehetséges – olvasható a közleményben. Hozzáteszik: manapság egyetlen okostelefonnal készült fotó is több helyet foglal.

Mint írják, a legtöbb, akkor már piacon található személyi számítógéppel ellentétben a gép pozitív tulajdonsága teljesen moduláris felépítése volt. Az IBM PC képességeit az alaplapjába helyezhető, cserélhető kártyákkal lehetett bővíteni. Bár ez manapság megszokott megoldás, akkortájt óriási újításnak számított. Az IBM PC két másik céggel közös összefogásban készült: az Intel szállította a mikroprocesszort, a Microsoft ugyanakkor az operációs rendszert. Ez a triász évtizedekre meghatározta a vállalkozásbeli, irodai számítógépek fejlődési irányát.

Magyarországon is hamar kezdetét vette a PC-re megjelent szoftverek adaptációja, klónozása, de az eredeti IBM PC sokáig csak szórványosan jutott el a hazánkba. Bár maga az IBM vállalat jelen volt már akkor is az országban, a PC csak 1985 áprilisától volt megrendelhető, konvertibilis valutáért, az Egyesült Államok szállítási engedélyt adó hatóságainak jóváhagyásával.

A közlemény emlékeztet, hogy akkorra az első magyar PC is elkészült vasfüggöny mögött. A Proper-16 márkanéven árult klón 1982-ben jelent meg Európa első IBM PC/XT-klónjaként. Ezt a személyi számítógépet Németh Pál vezérlésével, Faix Gábor főkonstruktőr munkája révén a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) hozta létre Budapesten. A klóngépet Esztergomban, a Labor Műszeripari Műveknél gyártották, a PC-üzletágért felelős leányvállalat, a Sci-L első vezetője mindazonáltal Kovács Győző, a Neumann Társaság korábbi főtitkára volt. Az ő visszaemlékezéséből lehet tudni, hogy a Proper-16 mintájául szolgáló, eredeti PC beszerzése 1981/1982-ben még az embargó okán kockázatos volt. A mintául szolgáló példányt egy Dél-Amerikában fellépő magyar cigányprímás vásárolta meg és adta el az intézetnek a Bizományi Társaság közvetítésével – olvasható a közleményben.

A Proper-16 számítógép konfigurációinak ára kiépítéstől függően félmillió és másfélmillió forint közt mozgott még 1985-ben is, a társaságok havi 40000 forintért bérelhették. A számítógép árából így akár egy flottányi személyautót is vásárolhattak volna. A Proper-16 egyik jó állapotban fennmaradt példánya a mai napig megnézhető a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Tárlatában – áll az összegzésben.

mti