Május 30-án indul A magyar hagyományos zene napja programsorozat

Május 30-án indul A magyar hagyományos zene napja programsorozat

Május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar tradicionális zene napja titulussal rendelkező programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, az állam jó néhány együttese és nevelési intézménye segédkezésével.

Öt éve hunyt el Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, aki az elmúlt fél évszázad egyik óriási hatású magyar művésze volt – olvasható a tájékoztatóban.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a művész születésének évfordulója alkalmából valósította meg A magyar hagyományos zene napja titulussal rendelkező programsorozatot. A szervezők törekvése, hogy országszerte a lehető legtöbb helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar hagyományos zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A tájékoztató alapján a szervezők számítanak a zeneiskolák és zenei főiskolák és egyetemek fiatal tehetségeinek, a tradicionális muzsikálás magyarországi utánpótlásának a bemutatkozására, emellett új művek premierjére is. Céljuk bemutatni a hazai tradicionális zene ifjú nemzedékét. A szervezők az állam zenekarait és zeneiskoláit kérték fel, hogy vegyenek részt a programsorozatban, legfőképp magyar művekkel, és – a járványhelyzet folytán – készítsenek az előadásokról felvételeket. Ezeket a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti ezután május 30-án, vagy az azt megelőző napokban – olvasható a közleményben.

Eddig országszerte csaknem húsz zeneiskola és több elismert együttes jelezte részvételi szándékát. Műsorterveikben Bartók és Kodály mellett jelenkori magyar szerzők művei megjelennek.

Kocsis Zoltán születésnapján lépnek fel a fővárosi Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai és együttesei. Az ünnep alkalmából a nemzet jeles karmesterei mesélnek művészi és baráti kapcsolatukról Kocsis Zoltánnal.

A május 30-i események záró koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése lesz a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész segédkezésével. A műsorban megjelenik Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új kompozíciója, illetve Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók-Serly Brácsaversenye (cselló átirat), Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt második magyar rapszódiája.

A tájékoztató idézi Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektorát, aki a program alapítása alkalmából nyomatékosította: Kocsis Zoltán az akadémia tanára volt, aki a hallgatókkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte. „Szívhez szóló volt, miként keresztül akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul” – tette hozzá.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok direktora azt nyomatékosította, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-től kezdett dolgozni a zenekarral. „Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke mindazonáltal arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar hagyományos zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot” – tette hozzá.

Az indítvány hosszú távú célja, hogy új magyar tradicionális zenei művek szülessenek. A szervezők reménye alapján jövő évben a csatlakozó zenekarok és intézmények támogatásra is pályázhatnak ezután. A modern művek bemutatását szolgáló támogatásról, a csatlakozás részletes feltételeiről júniustól adnak bővebb információt a szervezők. Csakhamar elkészül a találkozó honlapja (www.magyarklasszikuszenenapja.hu), amelyen az egész program olvasható lesz – áll a tájékoztatóban.

mti