Kína maradt a mikroprocesszorok legnagyobb felvevőpiaca előző évben is

Kína maradt a mikroprocesszorok legnagyobb felvevőpiaca előző évben is

Kínában múlt évben 143,3 milliárd dollár értékben adtak el a mikroprocesszorokat, ami 9 százalékkal több a megelőző évi 131,3 milliárd dollárnál, és ezzel az ázsiai állam megőrizte 2005 óta listavezető helyét a világon – áll az IC Insights piackutató honlapján.

Az ázsiai országban múlt évben eladott minden chip 30 százaléka a számítógépekben használt DRAM-memóriákra, továbbá a főként a mobiltelefonokban és digitális fényképezőgépekben használt NAND flash memóriákra esett. A Kínában forgalmazott minden mikroprocesszoron belül a DRAM piaci részesedése 18,8 százalékra esett vissza a 2019. évi 21 százalékról, miközben a NAND flash memóriáké 10,9 százalékról 11,1 százalékra emelkedett 2020-ban.

Kínában a chipek 60 százalékát, csaknem 86 milliárd dollárnyit exportra szánt készülékekbe építették be, a fennmaradó 40 százaléka belföldi piacon árusított készülékekben talált vevőre.

A piackutató azzal számol, hogy Kína és az ázsiai és csendes-óceáni térség más országai együttesen 68,1 százalékra növelik részesedésüket a mindenre kiterjedő chippiacon 2025-re a tavalyi 63,8 százalékról.

Az IC Insights rámutatott ugyanakkor arra, hogy míg Kína a mikroprocesszorok legnagyobb felvevőpiaca a világon, az országon belül csak egy kis részét gyártják mindazoknak, és ez a helyzet a közeljövőben valószínűleg viszont nem változik.

Kínában előző évben 22,7 milliárd dollárnyi chip készült, a egész belföldi keresletnek 15,89 százaléka. Ezen belül a kínai vállalkozások mindössze 8,3 milliárd dollárnyi chipet gyártottak, a keresletnek mindössze az 5,9 százalékát fedezték, miközben a többit a határon túli tulajdonban található vállalkozások állították elő kínai gyáraikban, olyanok, akárcsak a TSMC, az SK Hynix, a Samsung vagy a UMC.

mti