Kékbálnaméretű dinoszauruszfajokat fedeztek fel Kínában

Kékbálnaméretű dinoszauruszfajokat fedeztek fel Kínában

Kékbálnaméretű dinoszauruszfajokat fedeztek fel a tudósok Kína északnyugati részén – derült ki egy új tanulmányból, amely a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

A Hszincsiangban feltárt hátcsigolya- és bordafosszília töredékek alapján a kínai és brazil mesterek két új fajt azonosítottak – olvasható a CNN hírportálján.

A Silutitan sinensis, aminek nevében a silu mandarin nyelven selyemutat jelent, a tudósok becslései alapján több mint 20 méteres lehetett, ameddig a Hamititan xinjiangensis, aminek neve a felfedezésének helyére utal, 17 méter hosszúra is megnőhetett.

Ez azt jelenti, hogy mindkét dinoszaurusz csaknem akkora volt, mint a kék bálna, aminek testhossza 23 és 30 méter közt mozog, attól függően, hogy melyik félgömbön él. A dinoszauruszok méretére utal, hogy mindkét faj nevében megjelenik a görög titan szó, amely hatalmasat jelent.

A Kínai Akadémiai Akadémia és a Brazil Nemzeti Múzeum mesterei alapján a fosszíliatöredékek a korai kréta időszakból, nagyjából 120-130 millió évvel ezelőttről valók. Mindkét újonnan felfedezett faj a szauropodák kládjába tartozik. Ezek a nagy testű, elsődlegesen hosszú nyakukról ismert növényevők voltak a szárazföldön valaha élt legnagyobb teremtmények.

mti