Idén kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán

Idén kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán

Idén megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális színtér tartalommal való megtöltése – erről tárgyalt ülésén a békési megyeszékhely közgyűlése.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, s ez Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester elmondása alapján növelheti a település turisztikai vonzerejét.

A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új örökös bemutató, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy Emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, sőt még az év végére lezárul a korszerű bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és életművét megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat.

A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető alapján jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve.

Az előterjesztésben az olvasható, miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a településsel, ebben a folyamatban a Korszerű települések programban újabb komoly előrelépések történtek. Több stratégiai okmányban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg a Munkácsy-negyed mint valószínűsíthető turisztikai attrakció.

A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal – írták.

A települési gyereknap, a háromhónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed előtérbe állított eseménye lesz. Októberben a Garabonciás Napokon konkrétan a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre mindazonáltal konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc – a közvélemény részére kevésbé ismert – barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő ugyanakkor egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)

Későbbre újabb nagyrendezvényeket is terveznek, felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Parádé, egy GasztroStreetArt-, ráadásul egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) elgondolása.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) képviselő az előterjesztés vitájában kijelentette, a Zsolnay-negyedet egy létező gyárra építették rá, itt több érték összekapcsolásáról van szó, melyet szerinte a közeljövőben több település követni fog.

Szente Béla és Miklós Attila (MSZP) is felvetette, hogy a negyed területén található, pár éve leégett, magánkézben található István-malommal és a múlt év végén lebontott Körös Hotel helyével kezdeni kell valamit.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) turisztikai tanácsnok azt mondta, „Békéscsaba tetemes lépést tett, hogy felkerüljön az állam turisztikai térképére”; a negyed olyan támogatást kínál, hogy az emberek tudatosan válasszák utazásuk céljaként a települést.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester nyomatékosította, hogy a negyedben a vendéglátásra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A közgyűlés 14 megtalálható küldötte egyhangúlag határozott arról, hogy a negyed városüzemeltetési típusú működtetésével 2023-tól a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. -t bízza meg, az ez évi évi rendezvényszervezési, PR- és marketingfeladatok ellátására mindazonáltal újabb forrást biztosítanak.

mti