Horvát Lili a legjobb direktor díját kapta Dublinban

Horvát Lili a legjobb direktor díját kapta Dublinban

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért a legjobb rendezőnek odaítélhető elismerést kapta Dublinban, Írország rangos internacionális filmfesztiválján – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A járvány okán idén online szervezték össze Írország internacionális filmfesztiválját, a 12 napig tartó összejövetel felvonultatta az internacionális és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a hétvégén hozták nyilvánosságra – olvasható az intézet közleményében.

A filmkritikusok zsűrije (Dublin Film Critics’ Circle) a legjobb rendezés díját Horvát Lilinek ítélte a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című érzéki drámáért.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm még mindig versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” nyilvánított Independent Spirit Awardért, aminek nyertesét április végén jelentik be.

Az NFI segedelemével készült alkotás több nagy elismerésnek örvendett itthon és külföldön hasonlóképpen, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával tekintélyes lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai.

Legutóbb az International Cinephile Society (ICS) válogatta be a legjobb 2020-as művészi teljesítmények közé. A 120 filmes mestert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki.

Európa-szerte, ráadásul Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is érzékelhető lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, mivel az NFI már 20 forgalmazási területre értékesítette a magyar mozifilmet.

Horvát Lili alkotásában Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de mikor is rátalál, élete szerelme kijelentette: sohasem látta őt azelőtt.

Az érzéki dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a film operatőre Maly Róbert volt.

mti