George Harrison és Ringo Starr eddig idegen együttes dalát találták meg

George Harrison és Ringo Starr eddig idegen együttes dalát találták meg

George Harrison és Ringo Starr eddig idegen együttes dalát találták meg egy lakóhelyben. A Radhe Shaam című dal 1968-ban készült, Ringo Starr dobon játszik, George Harris gitározik benne.

A produceri munkálatok és a dal megírása Suresh Joshi rádiós nevéhez fűződik, a rendkívüli zenét az ő birminghami otthonában találta meg egy barátja, aki a koronavírus miatti lezárások ideje alatt látogatta meg a 75 éves férfit – írja a BBC.

Nemrég száz ember hallgathatta meg a dalt a liverpooli Beatles Múzeumban.

Joshi George Harrison barátja volt, ő mutatta be neki Ravi Shankar ünnepelt indiai zenészt, aki nagy hatással volt a sztárra és megtanította őt szitáron is játszani.

Joshi egy dokumentumfilm zenéjén dolgozott a londoni Sohóban található Trident stúdióban, amikor Harrison és Ringo Starr megjelent, és felajánlották, hogy játszanak neki.

A zenészek éppen szünetet tartottak a Hey Jude című dal felvételei közben.

A dalban közreműködött Aashish Khan indiai tradicionális zenész is. A számot sosem adták ki. „Az idő elszállt, a Beatles felbomlott és nagyszámú problémájuk volt, ezáltal senki sem akarta kiadni” – mondta Joshi.

A rádiós a koronavírus-járvány miatti lezárások esetén mesélt zenei múltjáról barátjának, aki Beatles-rajongóként ragaszkodott hozzá, hogy keressék meg a felvételt.

Az előkerült dalt elküldték Suraj Shinh zenei producernek, aki helyreállította a szalagot.

A liverpooli Beatles Múzeum vezetője, Paul Parry kijelentette: a dal meghallgatására összehívott publikum „imádta” a zenét. „Összetéveszthetetlenül George gitárjátéka volt, mintegy életre keltette őt. És összetéveszthetetlen volt Ringo dobolása is” – mondta Parry.

A BBC Radio Merseyside is lejátszotta a számot.

mti