Átadták a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót

Átadták a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót

Átadták a szentesi Tóth József Színházat és Vigadót, az intézményt az első két évben a Békéscsabai Jókai Színház fogja üzemeltetni.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a helyszínen a sajtó képviselőinek hangoztatta, hogy Magyarországon színházfelújítások szériája valósul meg, a millennium óta nem fordítottak annyi közpénzt erre a területre, mint most.

A szentesi Tóth József Színház kialakítása méltán csatlakozik a kaposvári, a veszprémi, szolnoki és a debreceni színház felújításának sorába. Jó helyre került a közpénz, mivel a fiatalság, különösen a középiskolás korosztály Szentesen túlságosan fogékony a színházra – közölte az államtitkár.

A Petőfi Szálló egykori építménye közösségi tér, mert a szentesi polgárok akkortájt megvásárolták azt a területet, melyen a 19. század végén elkészült a magyaros-szecessziós objektum – idézte fel Fekete Péter. Rámutatott arra: óriási a felelőssége egy településnek, hogy egy ilyen egykor köztulajdonban álló kulturális teret ne hagyjon magára.

A politikus visszaidézte, hogy az épületet ezelőtt privatizálták, állapota ellenben szakaszosan leromlott. A település csaknem 300 millió forintot fordított az ingatlan visszavásárlására, ez viszont nem volt elég, a kormány állásfoglalásának megfelelően tekintélyes közpénzt fordítottak a rekonstrukcióra.

Fekete Péter kiemelte, nemcsak a műemléképület helyreállítása történt meg, a színház technikai felszereltsége is a kor követelményeinek kifogástalan: zsinórpadlás, forgószínpad áll rendelkezésre, a színpad hátsó ajtaja ugyanakkor kinyílik, ezáltal szabadtéri előadások tartására is esély nyílhat.

A színház üzemeltetésére nem messze található Békéscsabai Jókai Színház professzionális csapatával kötött kétéves szerződést a település. Az első évadot a kulturális államtitkárság 100 millió forinttal patronálja, melynek elegendőnek kell lennie arra, hogy a teátrum saját előadásai mellett el tudja hozni az állam legjobb produkcióit a szentesieknek – hangoztatta Fekete Péter.

A Szentes főterén álló, 1897 és 1899 közt épült magyaros-szecessziós stílusú Petőfi Szálló és Vigadó objektuma a hazai szecesszió meghatározó építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján jött létre. 2008-ra az egész alkotmány leromlott, használhatatlanná vált. A település a településfejlesztési operatív programból 1,1 milliárd forintot nyert el az épületkomplexum felújítására, ezt az önkormányzat önereje mellett 700 millió forintos kormányzati segédkezés egészítette ki.

A színháztermet Tóth József (1823-1870) színészről, Szentes jeles szülöttéről nevezték el, aki a Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolója volt.

mti