Átadták a pécsi egészségtudományi kar modernizált épületegységeit

Átadták a pécsi egészségtudományi kar modernizált épületegységeit

Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Karának a Korszerű települések program keretében, 2,5 milliárd forintból modernizált gyakorlati képzési helyszíneit.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta: az egészségügy fejlesztését a kormányzat átfogó módon végzi. A jogállási törvénnyel a működést, a gazdálkodást és a finanszírozást igyekeztek új egységben megszervezni, a célszerű működés biztosításával ugyanakkor olyan szakmai struktúra létrehozását kezdeményezték, amely a század igényeinek és a magyar tradícióknak is megfelel.

Hangoztatta még, ezt a programot az nevelés átszervezése nélkül nem lehet megoldani, mivelhogy napjainkban a haladó szellemű egészségügyi igények szabják meg az orvosok illetve egyéb egészségügyi mesterek képzésének tartalmát.

Kásler Miklós azt mondta, a szervezeti keretek meghatározásával, a főiskolák és egyetemek módosításával, az infrastrukturális feltételek javításával a kormányzat igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a magyar egészségügy megtarthassa tradícióját: a túlságosan igényes betegellátást.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: a egyetemi fokozatváltással augusztustól az egyetemek versenyképesebbé válnak, szabadabban működhetnek, több pénzből gazdálkodhatnak és egyre több határon túli hallgatót fogadhatnak. Valamennyi modellváltó egyetem alapítványi bejegyzése megtörtént, ezáltal szeptemberben a hallgatók csaknem 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal kezdi meg tanulmányait ilyen intézményben – tette hozzá.

Magyarország célul tűzte ki, hogy regionális tudásközponttá váljon, e tekintetben mindazonáltal „jó úton járunk” – nyilatkozott, kitérve arra, hogy idén tíz magyar egyetem is felkerült a Global Ranking of Academic Subjects rangsorára, és a klinikai orvostudományok területén a PTE is úrias helyet vívott ki magának.

A korábbi eredmények azt mutatják, hogy a magyar fiatalok egyre versenyképesebb, korszerűbb képzésekben részesülhetnek, egyúttal határon túli hallgatók részére is vonzó képzéseket nyújtanak a magyar intézmények – mondta a miniszter.

A magyar felsőfokú intézményekben tanuló határon túli hallgatók száma már az előző évben zárult tanévben is megközelítette a 2023-ra előirányzott negyvenezret, a pécsi felsőfokú intézményben ugyanakkor az öt évvel ezelőtti kétezer helyett napjainkban már ötezer határon túli hallgató vesz részt a nevelésben – ismertette.

Nyomatékosította: a magyar felsőoktatásnak és a akadémiai életnek is köszönhető, hogy Magyarország nemcsak átvészelte a világjárványt, de világviszonylatban is sebesen, gazdaságilag megerősödve jött ki belőle.

Palkovics László közölte: 2020 őszétől eddig 8700 orvos- és egészségtudományi, illetve másfajta képzésben részt vevő hallgató látott el veszélyhelyzeti feladatokat úgy, hogy közben a tanulmányi kötelezettségének is eleget tett.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta, a Korszerű települések program keretében összesen több mint 30 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre az intézmény, a projektek közt jókora részt képviselnek az egészségügyi képzéseket szolgáló fejlesztések. Az időszerű beruházásra utalva azt mondta: a fejlesztések magasabb minőségű képzéseket tesznek lehetővé és hozzájárulnak a egészségtudományi kar újabb bővüléséhez.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési megbízottja azt mondta, a kormány bölcs döntést hozott, mikor is a Korszerű települések programban a PTE részére figyelemre méltó forrást biztosított, mivel a világjárvány is bebizonyította: az egészségügyet szolgáló egyetemi fejlesztésekre nagy szükség van.

Decsi István, a PTE kancellárja közölte, a fejlesztések tették lehetővé, hogy hallgatóik húsz százaléka napjainkban már határon túli, hatékonyabb a karok működése és magasabb minőségűek a képzések.

Ács Pongrác, az egészségtudományi kar dékánja kiemelte: az intézményegység az elmúlt tíz évben a 20-szorosára, 400-ra emelte határon túli hallgatói számát.

A Korszerű települések program keretében megvalósult beruházások esetén korszerű tanítási és kutatási környezetet alakítottak ki a kar két pécsi belvárosi épületének felújításával. A kar öt képzési helyen funkcionál: Pécsen kívül Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a délvidéki Zomborban. Például leendő mentőtiszteket, ápolókat, dietetikusokat, gyógytornászokat, szülésznőket, védőnőket oktatnak, azonkívül képeznek hallgatókat a sporttudomány, ezáltal a rekreáció és a sportszervezés területén is. Hallgatóik száma meghaladja a háromezret.

Fotó: Varga György

mti