A magyar tudomány ünnepe – idén online közvetítik az előadásokat

A magyar tudomány ünnepe – idén online közvetítik az előadásokat

A magyar tudomány ünnepe alkalmából ebben az évben is több ismeretterjesztő előadással várják a közönséget a szervezők november 3. és 30. közt. A rendezvénysorozat idén az online térbe költözik, az előadásokat élőben közvetítik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) YouTube-csatornáján.

Hogyan támogatják a Mars kutatásának módszerei a Földön kívüli élet keresését? Mikorra lesz vakcina és gyógyszer a koronavírus ellen? Megelőzhetők-e a járványok matematikai modellek segédkezésével? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki követi a rendezvénysorozat előadásait a képernyő előtt.

Kosztolányi György orvos, genetikus november 3-ai nyitóelőadásában azt a kérdést járja körbe, hogyan támogatja a tudomány a világjárvány okozta társadalmi sokk kezelését, illetve elkerülhető-e, hogy a járvány térdre kényszerítse a gazdasági, pénzügyi, egészségügyi, szociális, kulturális, közlekedési, turisztikai, nevelési szférákat.

Ugyancsak a Covid-19-járványhoz kapcsolódik Jakab Ferenc virológus előadása, aki elmondja, hogy hol tart precízen a vakcina- és gyógyszerfejlesztés, mely projektek a kiváló adottságokkal megáldottak. Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész ugyanakkor egy hazai fejlesztésű gyógyszerrel kapcsolatos kutatás eredményeiről számol be a találkozón.

Falus András immunológus, Buzás Edit immunológus, Moldvay Judit tüdőgyógyász és Sarkadi Balázs orvos, biokémikus szintén a világjárvány jelenségeivel foglalkoznak a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató mindazonáltal arról tart előadást, hogy a óriási adatmennyiséggel „dolgozó” mesterséges intelligencia hogyan segítheti a szakmai döntéshozatalt az egészségügyben.

A rendezvénysorozat alatt Vokó Zoltán orvos, epidemiológus a magyarországi magas halandóság problémájának megoldásához vezető útról, a korszerű népegészségügy jellemzőiről tart előadást.

A digitális képzés témáját járja körbe Csapó Benő neveléstudományi felfedező, aki előadásában az infokommunikációs modern műszaki megoldások által nyújtott lehetőségeket ismerteti részleteiben is az képzés szemszögéből.

Kereszturi Ákos planetológus tudománynépszerűsítő előadásában arra keresi a választ, hogy a Mars űrszondás kutatása hogyan segítette és támogatja a Földön kívüli élet keresésének stratégiáját, irányait.

A találkozón a számítógépes nyelvészet eredményeiről számol be Kornai András matematikai nyelvész Újabb fejlemények a szójelentés matematikájában címmel.

A megkülönböztetett előadások közt Röst Gergely matematikus konkrét példákon át ismerteti, miként is nyújt támogatást a matematika a 21. század problémáinak megoldásában. A hálózattudomány is a matematika eszköztárát használja fel a társas érintkezési, mobilitási és szociális kapcsolatok mintázatainak vizsgálatához, ami alapvető a korszerű, adatalapú hálózati modellek megalkotásához.

Karsai Márton hálózatkutató az ilyen modellek hatékonyságát ismerteti a fertőzések terjedésének előrejelzéséhez. Mag Kornélia statisztikus mindazonáltal arról beszél, hogyan teszi a gépi ismeretszerzés hatékonyabbá az adatok előállításának folyamatát a valóságot számszerűen leíró statisztika területén.

A rendezvénysorozat egész programja az mta.hu oldalon válik hozzáférhetővé.

mti