A bankszövetség minden technikai eszközzel támogatja a családokat

A bankszövetség minden technikai eszközzel támogatja a családokat

A bankok valamennyi technikai eszközükkel támogatják ezt a jelentős családtámogatási lépést – reagált a Magyar Bankszövetség arra a kormánydöntésre, miszerint a harmadik vagy újabb gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető 2018. január 1-jétől.

Kovács Levente, a szövetség főtitkára kijelentette: a problémamentes lebonyolításhoz létfontosságú banki technika és személyzet rendelkezésre áll.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a miniszterelnök által májusban bejelentett kedvezmény részleteiről szóló döntését Budapesten sajtótájékoztatón ismertette. Közölte: a kedvezmény a már létező, emellett a következő években felvett jelzálog-hitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, amelyekben a harmadik vagy a újabb gyermek jövő január 1-je után születik, azonfelül már a várandósság 12 hetétől igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése. Az ezelőtt született gyermekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú.

Az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot terveztek – közölte Novák Katalin.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a sajtótájékoztatón nyomatékosította, a keret felülről nyitott. A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsönnél igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek tekintetében csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél.

Az állami hozzájárulást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni. Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak – ismertette Hornung Ágnes.

mti