Franciaország a baguette-et, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelöli az UNESCO-világörökségi listára – hozta nyilvánosságra a francia kulturális minisztérium.
A tárca március 31-ig nyújthatja be a pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Akadémiai és Kulturális Szervezetének (UNESCO), amely a végső döntést várhatóan 2022 őszén mondja ki.
A minisztérium közleménye emlékeztetetett arra, hogy Franciaországban a pékségek száma örökösen kevesebb lesz, legfőképp a vidéki területeken: ameddig 1970-ben 55 ezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig most már csak 35 ezer (2 ezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal hozott létre baguette váltotta fel.
A francia pékszövetség 2018 decemberében ajánlta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet alapján a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék az Eiffel-toronnyal közösen Franciaország legszámottevőbb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.
A baguette mellett a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois titulussal rendelkező, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre.
Az UNESCO a Föld szellemi örökségének listájára minden évben csaknem száz új jelölt kerül fel egy hosszú pályázat után, amelyeknek első alkalommal a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, ezután az adott állam kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.
Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a Föld szellemi örökségének listájára, miután azt kétmillió ember kérte petícióban
mti