Műalkotások digitális vásznon

Műalkotások digitális vásznon

A magyarok egyre érdeklődőbbek a képzőművészetek iránt, a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira példaként több mint 300 ezer ember volt kíváncsi 2017-ben, a legjelentősebb tárlatok ugyanakkor többszázezres tömeget vonzanak. Az utóbbi években amellett a műtárgykereskedelem is fellendült, mind többen és többen döntenek úgy, hogy ilyen formában pártfogolják a művészeteket. A Samsung évek óta segíti a magyar képzőművészetet, a The Frame okostévéjével mindazonáltal internacionális és magyar festők műveit varázsolja az otthonok falára.

Közel két évtizede ünnepeljük a Magyar Festészet Napját október 18-án. Az ünnepnap kapcsán javasolt megvizsgálni a képzőművészet hazai népszerűségét. A műalkotások piaca egyre bővül, előző évben közel 11 millió látogatást regisztráltak 669 múzeum közel 4 ezer bemutatóra. Az elmúlt évek leginkább közkedvelt tárlatai közül a Nemzeti Galéria Picasso kiállítására több mint kétszázezren voltak kíváncsiak. Mindez felszínre kerül vásárlásokban is, 2018-ban a válaszadók több mint egynegyede (26%) gondolta úgy, hogy vásárolhat műtárgyat a soron következő évben. A műtárgyakba való befektetési hajlandóság a magas jövedelműek körében a legmagasabb, még állandóan sokan érzik úgy, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen befektetést.

A Samsung The Frame tévéjének Művészet módjával a képernyőn a legnevezetesebb alkotások jeleníthetők meg, mindent összevetve a szerkezet a lakóhely valódi dísze lehet. A Samsung Art Store megszakítás nélkül bővülő kínálatában most több mint 1200 mű közül választhatnak a felhasználók, amelyek a 4K felbontású QLED tévén ámulatba ejtő minőségben jelennek meg. Olyan minőségi múzeumokban kiállított képek tekinthetők meg a nappaliban, mint a madridi Prado vagy a firenzei Uffizi.

A Samsung a magyar képzőművészetek elkötelezett támogatója, évek óta több projektben is együttműködik hazai intézményekkel. A Szépművészeti Múzeummal való együttes munka keretében a magyar galéria 5 festményét állította ki The Frame tévéken az újranyitott Román Csarnokban. Továbbiakban a Múzeum gyűjteményéből kényesen válogatott műalkotások, mindent összevetve Claude Lorrain, id. Hans Holbein vagy Bernardo Belotto alkotásain túlmenően Bogdány Jakab Gyümölcscsendélet papagájokkal és fehér kakaduval című festménye is bekerült az Art Store digitális képtárába.

A Samsung a tradicionális mellett a mai művészet területén is időről időre meglepi valamivel a közönséget. Erre példa Kiss Miklós MySelf című kiállítása, ahol a legkorszerűbb telekommunikációs kellékekkel tart görbe tükröt a nárcisztikus generációnak a művész. Soós Nóra szombathelyi születésű festőművész alkotásai mindazonáltal a Lupa-tó szélén a Samsung Beach közösségi terét díszítik.

A jelenkori szerzők támogatása mellett a társaság szakadatlan bővíti együttműködései körét is, legutóbb a világhírű szentpétervári Hermitage múzeum remekművei kerültek be a Samsung Art Store kínálatába. A korszerű partnerségnek betudhatóan például Monet, Cézanne és Delacroix egy-egy festménye is bekerült a választható alkotások közé.

“A Samsung vezető tévépiaci szereplőként arra törekszik, hogy modernizált megoldásaival a megkönnyítse a felhasználók mindennapjait és kivételes élményt nyújtson számukra. A The Frame Művészet módjával bárki részére elérhetők olyan rendkívüli műalkotások, amelyek galériává varázsolják az otthonunkat – nyilatkozta Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – A Samsung a művészetek elkötelezett támogatója, együttműködéseink körét ugyanakkor szakadatlan bővítjük, legyen szó feltörekvő, fiatal művészekről vagy olyan jókora kiállításokról, akárcsak az Art Market Budapest Magyarországon vagy a legkorszerűbb, Hermitage Múzeummal való megállapodás.”