Magyar régészek Egyiptomban

Magyar régészek Egyiptomban

Az egész magyar régészet részére komoly megbecsülést szereznek azok a magyar tudósok, akik már generációk óta végeznek feltárásokat Egyiptomban – mondta Áder János államfő szombaton újságíróknak, miután ellátogatott a Théba nekropoliszában folyó munkálatok helyszínére.

Magyar régészek 1907 óta végeznek ásatásokat az észak-afrikai országban, a Luxortól nem nagy távolságra található egykori Théba, vagyis a planéta talán legnagyobb régészeti területén mindazonáltal 1983 óta vannak jelen szakadatlan – ismertette Áder János, akinek személyében első alkalommal látogat magyar államfő a magyar régészeti feltárások helyszínére, Egyiptomba.

Aki számít az egyiptológiában, az itt van – fűzte hozzá a több állam kutatóját vonzó helyszínről –, a térség feltárása ugyanakkor Egyiptomot is gyarapítja.

Az itt dolgozóknak nem kizárólagosan régészeti munkát kell végezniük, de a történelemben, a kultúrtörténetben vagy a vallástörténetben is jártasnak kell lenniük ahhoz, hogy megértsék a falakon talált két-háromezer éves ábrázolásokat, a képek vagy az írások jelentését – értékelte a munkát.

A cél, hogy a feltárt kincseket és helyszíneket a nagyközönség is láthassa – mondta a köztársasági elnök.

A magyar régészet három misszióval van jelen a nekropoliszban – ismertette Bács Tamás ásatásvezető, az ELTE Egyiptológiai Tanszék vezetője. Ők az elmúlt harminc évben az egyiptomi Újbirodalom egy festett sírkamra feltárásán dolgoztak. Annak a periódus kincseit tárják fel, amelyről a legkevesebb tudható – mondta.

A munkák esetén egy alkirály sírjára is rábukkantak, akinek ezelőtt még a létezéséről sem tudtak, mindent összevetve az sokat elárul az adott kor politikai rendszeréről.

A magyarok eredményeit 2009-ben mutatta be egy bemutatón az Egyiptomi Múzeum – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: időszerű lehet egy következő bemutató, a legnagyobb eredmény számukra viszont az lenne, ha a feltárt sírkamrát a nagyközönség is megnézhetné.

Az államfő négynapos hivatalos egyiptomi látogatása alatt, pénteken Kairóban egy kopt keresztény templomot is felkeresett, vasárnap mindazonáltal ellátogat luxori Szent Pakhomiosz kopt keresztény kolostorba, ahol találkozik a kolostor püspökével.

mti, fotó: Kovács Tamás