Isztambulban nyitott újabb kiállítást a Közlekedési Múzeum

Isztambulban nyitott újabb kiállítást a Közlekedési Múzeum

Az Isztambuli Magyar Intézetben nyitotta meg legfrissebb kiállítását a Közlekedési Múzeum a török-magyar hajózási kapcsolatokról.

A bemutató eredeti műtárgyakon, gazdag fotóanyagon, menetrendeken, térképeken át azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot ismerteti, amely a 19. század alatt megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek – áll a Közlekedési Múzeum közleményében.

Mint írják, a történelmi török-magyar dunai és tengeri kapcsolatokat november 20-án internacionális akadémiai szimpózium keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi mesterek és tudósok.

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-jéig várja az érdeklődőket és az elképzelések alapján jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják.

A közleményben Zsigmond Gábort, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét idézik, aki közölte: a Közlekedési Múzeum nagy figyelmet fordít arra, hogy megújítása közepette is megmutassa a falai közt folyó szakmai munka eredményeit. Ez két éven belül már a tizenkettedik határon túli színtér, ahol kiállítást mutatnak be. A 19. század centrumában megerősödő Duna-menti közlekedési és gazdasági kapcsolatok témáját az Európai Unió támogatásának betudhatóan internacionális akadémiai szimpózium keretében értékelték múzeumi mesterek és szakemberek. A prezentáció a kétnapos programsorozat második napján nyílt meg.

A kiállítás és az internacionális akadémiai szimpózium az Isztambuli Magyar Intézet Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue through the Waves of Danube című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.

Az Opening to the East/Nyitás Keletre című angol-török-magyar nyelvű prezentáció célja, hogy bemutassa a több utazó fantáziáját és a magyar gazdaságot is megmozgató török-magyar hajózási kapcsolatok történetét. A kiállítást Keller László főkonzul, Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója és Zsigmond Gábor nyitotta meg.

A kiállításon a múzeum nagyszámú antikvitása is érzékelhető, például egy több mint százéves magyar hajómodell. A modell a Corvin gőzhajót ábrázolja, amely az első világháború előtt menetrend alapján járt a dunai román és bolgár kikötők, ezenkívül Isztambul közt, rendszeresen szállítva a Vaskapun keresztül Budapestről érkező árukat is. A nagyon sok hajómodell mellett a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt. tiszti kalapja, díszkardja is Isztambulba érkezett. A bemutató egyik újabb érdekessége az a megolvadt üvegpalack, melyet az Erzsébet Királyné gőzhajó 1912-es tragédiája után Strotzka Norbert főgépész holtteste mellett találtak.

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum együttműködése előző évben kezdődött, amikor az 1912. évi Budapest-Isztambul autós túrautat dolgozták fel együttes tárlaton.

mti