Huszonöt éve indult a kereskedés a Richter részvényeivel

Huszonöt éve indult a kereskedés a Richter részvényeivel

Éppen negyedszázada, 25 éve kezdték meg a kereskedést a Richter Gedeon Nyrt. részvényeivel a fővárosi Értéktőzsdén (BÉT), ahol ennek apropóján ünnepélyes csengetéssel indították a kereskedést.

Végh Richárd, a tőzsde vezérigazgatója a rendezvényen kiemelte: a társaság részvényeinek árfolyama a bevezetés óta 44-szeresére emelkedett a kiindulási 1330 forintos – akkor még ezer forint névértékű papírokra vonatkozó – bevezetési ár után, ami nem kizárólag a tőzsde, hanem a magyar nemzetgazdaság szempontjából is lenyűgöző sikertörténetnek bizonyult.

A Richter aktuális súlya a BUX-indexben 21,15 százalékos, ez a 3. legnagyobb súlyú papír, és piaci kapitalizációja alapján is a harmadik helyen megjelenik – ismertette. A gyógyszeripari társaság értéke az aktuális tőzsdei árfolyamon csaknem 1100 milliárd forint, a társaság eddig összesen 232,5 milliárd forint osztalékot fizetett törzsrészvényei után. A társaság papírjai állandóan biztos befektetésnek számítottak, a teljesítménye és a dinamikus működése minden aktuális tőzsdére készülő kibocsátó részére példát állít – mondta a BÉT vezérigazgatója.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke hangoztatta: az évforduló mutatja azt, hogy megfelelően kezelte a Föld változásait a társaság, amihez stabil részvényesekre van szükség. Hosszú utat tett meg a Richter a tőzsdei bevezetése óta, regionális gyártóból magyarországi központú multinacionális nagyvállalattá vált, csaknem 100 országban árusítja készítményeit, közel 50 országban leányvállalataival is jelen van, Magyarországon kívül 5 országban vannak gyártó egységei.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója kijelentette: a Richter a nőgyógyászati termékeivel jelen van a Földön mindenfelé. Elkötelezettek mitöbb, hogy az elkövetkezendő időszakokban is magas hozzáadott értékű és első osztályú kivételes készítményeket vezessenek be a piacra, annak érdekében, hogy permanensen javítsák a jövedelmezőséget, és megfeleljenek a részvényesek elvárásainak. A Richter Kelet-Közép-Európa egyik óriási kutató-fejlesztő központjával büszkélkedhet, és átfogó szinten is az egyik legjelentősebb nőgyógyászati portfóliót tudhatja magáénak.

mti, fotó: Mónus Márton