Biró Gábor erdélyi festőművész munkáiból nyílik bemutató Budapesten

Biró Gábor erdélyi festőművész munkáiból nyílik bemutató Budapesten

Biró Gábor erdélyi festőművész, restaurátor alkotásait ismerteti az a tárlat, amely szerdán nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A sajtó számára elküldött ajánló alapján Biró Gábor festészetében elemi színeket használ: fény és árnyék, meleg és hideg, világos és sötét váltakozásával hozza létre eleven ábrázolásmódját.

Mint írják, festészetét eklektikus avantgárdként lehet jellemezni. Pályája elején hatással volt rá a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely társaság) sajátos modernizmusa.

Alkotásai expresszív, természet közeli munkák, szürreális kompozíciók, derűs színvilágával, absztrakt formáival mindazonáltal a síkok és terek közt hoz létre kapcsolatot. Képein megjelenő emblémák és szimbólumok a múltat, az időtlenséget idézik.

Biró Gábor 1955-ben született Székelyudvarhelyen. 1980-ban végzett a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán. 1980-tól 1985-ig rajztanáraként dolgozott Uzonban, 1985 és 1990 közt a székelyudvarhelyi Művelődési Ház festő szakkörének vezetője volt, 1990-től egy éven keresztül a Székelység című folyóirat grafikai szerkesztőjeként tevékenykedett, 1999-től a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa.

Biró Gábor több bemutatón is bemutatkozott például Erdélyben, Budapesten és Magyarország több nagyvárosában. 2011-ben, alkotói munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

mti