Rövid időn belül kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

Rövid időn belül kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

Egy hét múlva kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál, amelyiknek nyitófilmje Burhan Qurbani feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az ez évi Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál, a Svájci Külképviselet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet együttes filmhete, amely kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

A szervezők információja alapján a járványhelyzetre való tekintettel a vetítések után online beszélgetés lesz pár alkotóval.

Mint írják, Budapesten október 1. és 4. közt a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát, október 5. és 8. közt mindazonáltal online, az egész országban elérhető Távmoziban is láthatók lesznek az alkotások.

Budapesten kívül október 2. és 5. közt Debrecenben, október 6. és 9. közt Szegeden, október 14. és 17. közt mindazonáltal Pécsett láthatók a filmek.

Október 1-jén vetítik a fővárosi Művész moziban a 21. századba helyezett, sűrű atmoszférájú Berlin, Alexanderplatz-ot, amely az ez évi Berlinale egyik versenyfilmje volt. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán. Október 2-án a rendezvény Facebook-oldalán a filmbarátok megnézhetik a rendezővel folytatott beszélgetést német nyelven, magyar felirattal.

Október 2-án vetítik a Végzet és kiindulás című filmet, aminek rendezőjével, Mariko Minoguchival a következő nap lesz megfigyelhető beszélgetés a Szemrevaló Facebook-oldalán.

Október 3-án a Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjáték, a Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba megjelenik az esemény programjában. A kíváncsiskodók az író- forgatókönyvíróval október 4-én nézhetnek meg egy beszélgetést a rendezvény közösségi oldalán.

Ugyanezen a napon tűzi műsorra a Művész mozi a Gipsy Queen című alkotást, melynek férfi főszereplője a Magyarországon is népszerű Tobias Moretti. Október 5-én Hüseyin Tabakkal, a film rendezőjével Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója beszélget a Szemrevaló Facebook-oldalán.

Jegyek már elővételben kaphatók, bővebb információk a rendezvényről a www.szemrevalofesztival.hu weboldalon vannak.

mti