Magyar-Francia 1956-os megemlékezések

Magyar-Francia 1956-os megemlékezések

Magyarok és franciák szövetségben emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójáról az idegen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága szokásoknak megfelelő koszorúzási ünnepségének elején a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az idegen katona sírját, ezután meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel együttesen 1957 óta évente megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát. Idén a Veritas Történetkutató Intézet, a Terror Háza Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészei is koszorúztak.

Az 1956-os forradalom emlékére október 23-án szentmisét tartanak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, este a Párizsi Magyar Intézetben lesz ünnepi műsor. November 4-én, a forradalom leverésére emlékezve Tekintélyes Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás.

mti