Az ennivalók tudatos felhasználására hívja fel a figyelmet a Bay Zoltán Kutatóintézet

Az ennivalók tudatos felhasználására hívja fel a figyelmet a Bay Zoltán Kutatóintézet

A táplálékok tudatos felhasználására, a pazarlás csökkentésére hívja fel a figyelmet a Bay Zoltán Kutatóintézet. Mint kiemelik, a hazai élelmiszerhulladék több mint a fele a háztartásokban keletkezik, az táplálékok felhalmozása tovább növelheti a pazarlást.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében kiemelik, hogy az élelmiszerpazarlás visszaszorítása a egész lakosságot érintő aktuális helyzetben minden eddiginél aktuálisabb téma.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. – az Innovációs és Technológiai Minisztérium alkalmazott kutatásokkal munkálkodó háttérintézménye, egyúttal az NKFI Hivatal megkülönböztetett szakmai partnere – közleményében felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna ennivaló megy veszendőbe a egész élelmiszerlánc mentén.

Mint írják, a legveszélyesebb pazarlók maguk a végfelhasználók, mert a hazai élelmiszerhulladék 53 százaléka a háztartásokban keletkezik. Napjainkban a koronavírus terjedése sokakat arra sarkall, hogy a szokásosnál jóval nagyobb élelmiszerkészletet halmozzon fel, ami indokolatlan, mert még tovább növelheti a pazarlást – erre hívja fel a figyelmet a Bay Zoltán Kutatóintézet, amely az Európai Unió által támogatott hároméves internacionális projekt keretében régiós összefogással keresett megoldásokat az élelmiszerhulladék csökkentésére és hasznosítására.

A lakosság funkciója meghatározó az élelmiszerpazarlás csökkentésében. Fejenként 65 kilónyi ételt – leginkább főtt ételt, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt – dobunk a szemétbe minden évben, egy átlagos háztartás mindent összevetve évről évre 50-60 ezer forintot veszít, ugyanakkor némi odafigyeléssel, a berögzült vásárlói szokások megváltoztatásával ennek nagy része megtakarítható lenne – áll a közleményben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a boltban a fogyaszthatósági időt ellenőrizve ne a leghosszabb szavatosságú tejfölt vegyük le a polcról, ha aznap este úgyis fel fogjuk használni. Ezzel tudatosan csökkentjük annak az esélyét, hogy az üzlet pár nap múlva kénytelen legyen leselejtezni az árut, és segítünk mindazoknak a vásárlóknak is, akiknek a későbbi lejáratú termékre lenne szükségük. Ugyanez a felfogás igaz otthon is, használjuk föl előbb a közelebbi lejáratú terméket, de a maradékok leleményes újrafelhasználása révén is takarékoskodhatunk – írják.

Mint kiemelik, az EU hulladékgazdálkodásra vonatkozó hosszú távú politikájának része az is, hogy a tagállamoknak 2023-ra a biológiailag lebomló hulladékok – köztük az élelmiszerhulladék – szelektív gyűjtését és hasznosítását is meg kell oldaniuk.

A közleményben Bodnárné Sándor Renátát, a kutatóintézet projektfelelősét idézik, aki kiemelte, hogy alkalmazott kutatásokkal munkálkodó intézményként fontosnak tartják a nyersanyagok felelős felhasználását, így kapcsolódtak be az EU által támogatott internacionális projektbe, ahol öt közép-európai állam – Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Lengyelország és Olaszország – közösen dolgozott az élelmiszerhulladék csökkentését célzó stratégiákon.

A STREFOWA projektben a partnerek szövetségben gyűjtöttek információkat az élelmiszerhulladék keletkezésének és kezelésének körülményeiről, hogy ezeket alapul véve teszteljenek új, továbbfejlesztett eljárásokat a hulladék csökkentésére és a hatékonyabb újrafelhasználásra. A projekt három témakörre fókuszál a későbbiekben szélesebb körben elterjeszthető megoldások keresésekor. Ezek közt van a második esély a még megmenthető élelmiszereknek, a megelőző tudatformálás az élelmiszerhulladék csökkentésére és az újrahasznosítás.

Hosszú távon a gyerekek oktatása a leghatékonyabb készülék a lakosság szemléletformálására és a szokások megváltoztatására, ehhez a projekt partnerei együtt fejlesztenek iskolai tananyagot – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a STREFOWA projekt tagországaiban megszervezett Food Waste Hackathon versenyen nyertes mobil applikáció javaslata is kisvártatva megvalósul. A chat-bot alkalmazással a felhasználók rövid figyelemfelkeltő játékokon vehetnek részt, míg az élelmiszerhulladék csökkentését célzó tippeket, információkat, hasznos tanácsokat kapnak.

mti